In het verleden kon je als buitenstaander een opleiding tot brandwacht volgen zonder ook maar enige ervaring op te doen als brandweerman. Een groot aantal bedrijven hebben in deze periode personeel opgeleid tot rijksgediplomeerd brandwacht zonder dat deze ook repressieve(uitruk) ervaring op hebben gedaan bij een brandweerkorps. Als je deze opleiding goed had afgerond was je als brandwacht inzetbaar. Echter dit betekende niet dat je enige ervaring had in het bestrijden van brand of het voorkomen hiervan.

Van deze rijksgediplomeerde brandwachten lopen er veel in Nederland rond, welke eigenlijk geen enkele ervaring hebben opgedaan bij een brandweerkorps.  Uit onderzoeken is  gebleken dat deze brandwachten toch net die ervaring miste om goed hun werk te kunnen doen, dat er is toen besloten om de opleiding van Rijksgediplomeerde Brandwacht uitsluitend te laten geven door gespecialiseerde bedrijven, met als randvoorwaarde dat de cursist een stage plek moest aangaan bij een brandweerkorps.

Door het wegvallen van deze opleiding tot rijksgediplomeerde brandwacht zonder stage te lopen, ontstond er in de industrie een te kort aan brandwachten die toezicht hielden op werkzaamheden. Hierdoor is de functie industriële brandwacht ontstaan.

 

Verder adviseren wij ook ten aller tijden van alle rijks gediplomeerde brandwachten een diploma van brandwacht of tegenwoordig manschap A te laten overleggen. Hiermee kunt u ten aller tijden aan de gemeente of verzekering aantonen dat u de juiste mensen heeft ingehuurd.